Top 5 látnivaló Sárváron (és környékén)

Sárvár Nyugat-Magyarország gyöngyszeme. Ezt a települést szintén nem érdemes kihagynunk a turisztikai bakancslistából. Reneszánsz várkastélyában kiállításokkal bővíthetjük többek között a huszárokról szóló ismereteinket, arborétumában andalogva 300 éves fákat ölelhetünk (ha elegen vagyunk a törzs átéréséhez), nívódíjas wellness fürdője ellazító élményt nyújt akár az év kezdéshez is. Sárvár kincseiből szemezgettünk.

 

1. Nádasdy-vár

A Nádasdy vár elődje a 13. századból származott, átépítések garmadáját követően a 17. században nyerte el a Nádasdyaknak köszönhetően mai reneszánsz várkastély formáját. Díszterme igaz látványosságnak számít 1653-ból és 1769-ből származó freskóival. Számos művész kiállítása kapott helyett a vár falai között, többek között nemrégiben Málik Irén, Ferenczy Noémi-díjas textilművész életművének egy tetemes része is bemutatásra került itt. A csodálatos gobelinekből a művész Sárvárra hagyományozta az Oltár című munkáját. Sárvár sokszor került középpontba a történelem során, különösen a 16-17. században. A Nádasdy család felemelkedése gazdasági, politikai és kultúraápolási szempontból is jót tett a településnek. A vár ma is a város szimbóluma, a Nemzeti Kulturális Örökség része, történelmi emlékhely. Falai között található napjainkban a Művelődési Központ és a Könyvtár mellett a Nádasdy Ferenc Múzeum is.

 

2. Arborétum

Már a 18. század végén is mocsaras, nádas rész volt, az a közel 10 hektáros terület, amelyen a sárvári Arborétum terül el. A park legidősebb fái, a 300 éves mocsári tölgyek mesélnek erről az időszakról. Hazánk egyik legidősebb gyűjteményében sétálgatva garantáltan kisimulnak az idegeink. Az országos jelentőségű védett terület a Nádasdy-vár szomszédságában található, a Nádasdyak idején gyümölcsöskén funkcionáló kert mai formája Habsburg Ferdinánd érdeme. Az ő keze nyomán alakult ki a kor divatja szerint beültetett angol típusú park ősfákkal, tölgyekkel, japánakácokkal, hársakkal, tiszafákkal, és még hosszan sorolhatnánk a kert lelkét adó fajtákat. Kihagyhatatlan programpont, ha Sárváron járunk.

 

3. Csónakázó-tó rendszer

A termálfürdőhöz közel található az a 9 hektárnyi vízterületű csónakázó-tó rendszer, ami télen-nyáron programot nyújt az idelátogatóknak és a helyieknek, legyen szó csónakázásról, horgászásról vagy éppen korcsolyázásról. A tórendszer szinte egészében körbejárható, öt szigetét hidak fűzik egybe, minden évszakban hangulatos lehetőséget nyújt mind az aktív, mind a passzív pihenésre. Sétánk során különféle vízimadarakban is gyönyörködhetünk.

 

4. Sárvári kalandpark

Ha egy kis adrenalinnal is felturbóznád a pihenést, a legjobb helyen jársz, mert a gyógyfürdő közvetlen szomszédságában kalandpark vár a Sárvárra látogatókra. Itt mindent megtalálsz a jóleső izgalmakhoz, legyen szó a 120 állásos erdei drótkötélpályáról, a 10 méter magas mászófalról, vagy az íjászpályáról. Ezek mellett sok más attrakció is vár itt rád. Ne hagyd ki!

 

5. Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő

Az andalgás és izgalmak után tetőtől-talpig felfrissülhetünk a város Gyógy- és Wellnessfürdőjében. A gyógymedencék, családi és szabadtéri fürdők, a szauna-világ és az izgalmas csúszdák mellett korszerű szolgáltatások segítik a teljes regenerálódást. Sárvár fellendülését a 21. században alapvetően a gyógy- és idegenforgalmának köszönhette. 1961-ben kőolaj helyett gyógyvízre bukkantak a kutatók. Erre a felfedezésre épül Sárvár csodálatos gyógyfürdője, aminek csak örülhet minden idelátogató. A létesítmény a különleges építészeti megoldásoknak köszönhetően, már megjelenésében is impozáns látványt nyújt. A fürdőben az egészségünk védelme több szempontból is főszereplő, köszönhetően a klórmentes fertőtlenítő rendszernek és ultraszűrős technológiának. Ezek révén a gyógyvíz a legtermészetesebb módon kerül a medencékbe, megőrizve a benne lévő ásványi anyagokat és nyomelemeket. A fürdő egész évben, minden nap 8-22 óráig várja vendégeit.

Sárvár és környéke igazán kedvez a termálvizek szerelmeseinek, a helyi Gógy- és Wellness fürdő után felfedezhetjük a közeli Bogáta és Mesteri termálfürdőit is. A környék további látnivalókkal kecsegtet, ellátogathatunk a vasszécsenyi Ásványmúzeumba, a Jeli Arborétumba Kámba, de ejtőzhetünk egyet a celldömölki Vulkán- és Élményfürdőben is.

Listánk Sárvár öt leginkább kecsegtető jellegzetességét tárja fel, bővítsd ki te is a saját élményeiddel! Ehhez persze érdemes odalátogatni, sárvári apartmanokat, panziókat, hoteleket itt találsz!