Top programok Magyarországon: 2020. április

A napsütés, a rügyező fák látványa, a nyíló virágok illata téged is kicsalogat a négy fal közül? Áprilisban sok színes programban merülhet el a család. Légy szinte bárhol az országban húsvétkor, finom falatokkal és szórakoztató eseményekkel tölthetitek az ünnepi hétvégét! Mutatjuk hol, mikor.

 

1. Sonkafesztivál, Bábolna (április 4-5.)

A húsvéti asztalról nem hiányozhat a sonka. Bábolnán ennek örömére komplett Sonkafesztivált szerveznek idén immár 14. alkalommal, fergeteges sonkarepertoárral. A hagyományos vásári ételek (hurka, kolbász, kenyérlángos, kürtőskalács) és italok (pálinka, bor) kínálata mellett kézművesportékák közül is kedvünkre válogathatunk a rendezvényen.

 

2. Medvehagyma Fesztivál, Orfű (április 4-5.)

Idén a Medvehagyma Fesztivál továbbra is a Kemencés Udvarban kerül megrendezésre, de most egész Orfű területén programokkal gazdagodott. A rendezvény keretében betérhetünk a Medvehagyma Házba, a Muskátli Vendéglőbe és az Orfűi Malmok területére is. A tavaszi szezonnyitó rendezvényen kóstolók, gasztronómiai-, zenés-, és gyermekprogramok várják a látogatókat. A rendezvény minden helyszínén a belépés INGYENES!

 

3. Húsvéti Fesztivál, Hollókő (április 10-13.)

A hagyományokat és az életörömöt ünnepelhetjük autentikus körülmények között a 4 napos Hollókői Húsvéti Fesztiválon, ahol gazdag folklórprogramokon vehetünk részt, belekóstolhatunk a palóc gasztronómiába, szórakoztató népszokásokkal tarkíthatjuk az ünnepet. Locsolkodás, koncertek, családi és gyermekprogramok teszik felejthetetlenné a hosszú hétvégét az Ófalu parasztházai között.

 

4. Húsvét a Gazdaházban, Hajdúszoboszló (április 10-13.)

A tojásfestéstől a locsolkodásig valamennyi húsvéti mozzanat szerephez jut a hajdúszoboszlói Gazdaházban. Lehetőségünk lesz részt venni a hagyományos ünnepi étkek készítésében, a kalács dagasztásban, sütésben, hozzájuthatunk a legfinomabb falatok receptjeihez, készíthetünk igazi hímes tojást.

 

5. Húsvét a Pusztai Állatparkban, Hortobágyi Nemzeti Park (április 10-13.)

Ha az ünnepi hosszú hétvégét nem szeretnénk a négy fal között tölteni, érdemes a családdal ellátogatni a Hortobágyi Nemzeti Parkba, ahol változatos programokkal szolgálnak a Pusztai Állatparkban, a Kézművesudvarban, a Madárparkban, és a Vadasparkban is.

 

6. Égig érő tojásfa, Eger (április 12.)

Szinte már hagyomány Egerben az Égig érő tojásfa rendezvény, ami húsvét vasárnap az Egri Kulturális és Művészeti Központ szervezésében idén is egész napos családi programokkal várja a látogatókat. Népi játékok, kézműves foglalkozások teszik még autentikusabbá a közösségi ünnepet.

 

7. Hagyományőrző húsvét a Tájházban, Felsőtárkány (április 13.)

Az egri programok után szintén a hagyomány jegyében folytatódik az ünnep a felsőtárkányi tájházban, ahol locsolkodás, tojásfestés, húsvéti nyuszi készítés, nyúlsimogató, ünnepi finomságok, néptánc, zene garantálja a jó hangulatot.

 

8. Matyó húsvét, Mezőkövesd (április 12-13.)

Idén 19. alkalommal rendezik meg az UNESCO szellemi világörökség részét képező matyó hagyományokat felelevenítő húsvétolást Mezőkövesden. A látogatókat a Matyó Néptáncegyüttes és a térség hagyományőrző csoportjainak színvonalas műsora szórakoztatja.

 

9. Szeri húsvét, Ópusztaszer (április 12-13.)

Igazi időutazással kecsegtet az ópusztaszeri Emlékpark, ahol április 12-13-án szintén a hagyomány jegyében tölthetjük el a húsvéti ünnepeket. Az autentikus környezetben egészen (régi)új értelmet nyer a húsvéti tojásfestés, kalácssütés, ételszentelés, régimódi locsolkodás, bábszínház, mesekert, lovaskocsizás, népzene és néptánc. Korhű ruhákba öltözött menyecskék és legények gondoskodnak a még hitelesebb múltidézésről.

 

10. Húsvéti programok a Tisza-tónál, Poroszló (április 12-13.)

A Tisza-tavi Ökocentrumban is jár a húsvéti nyuszi, így az ünnepek alatt akár csokitojásokra is bukkanhatunk a Centrumban sétálgatva. Az egyébként is gazdag látnivalókat tartogató környezetben hagyományos népi kézműves foglalkozás, nyuszis kisállat simogató és húsvéti menükínálat várja az érkezőket.

 

11. Art Week, Budapest (április 14-19.)

Hazánk egyetlen olyan képzőművészeti eseménysorozatára is áprilisban kerül sor, ami galériákat, múzeumokat és kiállítótereket mozgósít egyszerre a művészet jegyében. A Budapest Art Week (BAW) keretében hat napon át több mint kilencven kiállítással és azokhoz kötődő programokkal (tárlatvezetésekkel, workshopokkal, beszélgetésekkel, filmvetítésekkel és kiállításmegnyitókkal, valamint az alkotókkal való találkozókkal), közel hetven helyszínen adózhatunk a művészet élvezetének.

 

12. Pálinkafesztivál, Gyula (április 23-25.)

Évről-évre egyre többen látogatják a Gyulai Pálinkafesztivált, amit idén 21. alkalommal rendeznek meg.  2020-ban a körtéé a főszerep. A Dél-Alföld egyik legvonzóbb gasztronómiai eseményén 3 napon át kortyolgathatjuk a nemes hungarikumként ismert pálinkát. Az élet vizének kortyolgatása mellett programok és koncertek gondoskodnak a jó hangulatról a várkertben.