Útitervek jobb időkre: Top látnivalók a Fertő tó vidékén

Adott ez a helyzet, közeleg a jó idő, mi pedig a négy fal között próbálunk erőt meríteni a tavalyi nyaralás emlékéből, és várjuk, mikor lehet ismét kimenni, tervezni, szabadon jönni-menni. Mert egyszer kinyílik a négy fal is! Cikksorozatunkban a továbbiakban arra törekszünk, hogy addig is bemutassuk, hol milyen élményekben lehet majd részetek.  Elsőként kalandozzunk képzeletben Európa legnagyobb sztyepptava körül!

 

1. Nemzeti Park

A Fertő tó élővilága mindkét országban Nemzeti Park védettségét élvezi. Gondozott tanösvényeken sétálhatunk, és akár a szigorúan védett, rejtett, ilyen formán szinte érinthetetlen területeket is bebarangolhatjuk túránk során. Közép-Európa egyik legkedveltebb kerékpáros útvonala is a környéken található, akár a tavat tekernénk körbe, akár a Fertőzugban karikáznánk keresztül-kasul.

 

2. Fertő-tó

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűség jutott a Világörökség részeként számon tartott Fertő tónak, mely többnyire Ausztriához tartozik, ennek ellenére a határok átjárhatósága miatt egységes képet mutat a Fertő-táj. A tó különlegességét adja, hogy sekély, iszapos jellegéből adódóan sztyepptóként tartják számon. Az idők során a kiszáradástól az áradásig változott a tó mérete. Nátrium-magnézium-hidrogénkarbonátos, szikes vizének sótartalma meghaladja az 1700 mg/l mennyiséget. Adottságainak köszönhetően a tó vize ásványvíznek minősül. Magyarországon Fertőrákos strandján élvezhetjük gyógyhatásait, a legközelebbi ausztriai fürdőhely pedig Illmitz.

 

3. Fertőrákosi kőfejtő

A Fertőrákosi püspöki kőfejtő a vidék top látnivalóinak egyike. Nem véletlenül, hiszen küllemében leginkább az egyiptomi sziklatemplomokra hasonlít, belül pedig óriási barlangszerű terei csodás akusztikájukkal nyújtanak varázslatos élményt. Adottságainak köszönhetően barlangszínháznak is otthont ad a létesítmény. Alagútjaiban, óriási üregeiben szabadon kalandozhatunk, a bátrabbak számára pedig lenyűgöző panoráma nyílik a kőfejtő pereméről, ami a környékre és a tóra nyújt pazar rálátást. A kőbánya belsejében mesterségesen kialakított, interaktív témapark mutatja be a kőfejtő kialakulásának történetét, az itt található kőzeteket, és a Pannon-tenger körülményeiről különböző felületek is mesélnek. Izgalmas látványosságnak számít a robosztus sziklafalra vetített film, melyben a korabeli élővilág animációja elevenedik meg. Ha pedig szelfi-gyűjteményünket gyarapítanánk egy nem mindennapi képpel, akkor egy őscápa állkapcsában is pózolhatunk.

 

4. Esterházy rezidencia

A magyar oldal egyik legismertebb látnivalója az Esterházyak nyári lakhelye, Fertőd kastélya, amit a „magyar Versailles” néven is emlegetnek megkapó külleme miatt. Ha erre járunk, igazi időutazásban lehet részünk ebben a paradicsomi környezetben.

 

5. Hegykő

A Fertő-Hanság Nemzeti Park és egyben a világörökség részét képezi a környéken található Hegykő település, ami népszerűségét magas sókoncentrátumú gyógyító termálvizével, termálfürdőjével és nem utolsós sorban gyönyörű környezetével érdemelte ki a turisták körében.

 

Top 4 látnivaló az osztrák oldalon

 

1. Ruszt

Ha hazánk turizmusát támogatandó a Fertő tó belföldi oldalán szállunk meg, és feltett szándékunk a határokon túl is bebarangolni ezt a csodás vidéket, a történelmi Magyarország legkisebb szabad királyi városába mindenképpen érdemes ellátogatnunk. Ruszt középkori hangulatával számos fotótémát tartogat a vakációs albumunkba. A városka közelébe található a fertőrákosi kőfejtő ikertestvére a szentmargitbányai Római Kőbánya. Európa egyik legnagyszabásúbb szabadtéri színpada itt található.

 

2. Mönchhof skanzen

A Mönchhof (magyarul Barátudvar) szabadtéri falumúzeum se hiányozhat a megnézendő-listánkról. A falumúzeum az elmúlt száz év távlatában mutatja be a régióban élő, dolgozó emberek mindennapjait. A díjakban bővelkedő, látogatóbarát skanzen az egyik legérdekesebb látnivaló a Fertő tó osztrák oldalán.

 

3. Kismarton (Eisenstadt), Esterházy-kastély

Burgenland legszebb kastélyaként tartják számon a híres történelmi család központi rezidenciáját. Meseszép kastélypark, gazdagon berendezett termek elevenítik fel a hercegi múltat és az udvari életet. Napjainkban a kulturális rendezvények, társadalmi események fényűző otthona.

 

4. Mesepark (Familypark), St. Margarethen

Gyermeklelkűek és gyermekes családok számára szinte kötelező ellátogatni az osztrákok legnagyobb szabadidőparkjába, ami 140.000 négyzetméteren terül el a Fertő tó nyugati partjához közel. Az egésznapos programot kínáló Mesepark Rust és St. Margarethen között található és valamennyi korosztály számára izgalmas élményeket rejt.

Tegyünk együtt a magyar turizmusért, azáltal, hogy előnyben részesítjük a hazai élményeket, látnivalókat, szállásokat! Az apartman.hu oldalán a legjobb hazai szállások közül válogathatsz.

 

A tervezett kiruccanáshoz kiadó apartmanok itt találhatók.