Útitervek jobb időkre: Top látnivalók Harkányon és környékén

A jelenlegi állapotok ellenére bízzunk abban, hogy nem leszünk mindig az otthonunk falai közé száműzve, és lesz lehetőségünk arra, hogy felfedezhessük szülőföldünk kincseit. Cikksorozatunk legújabb „epizódjában” a Dél-Dunántúlra kalandozunk egy olyan városba, melynek elsőrangú kénes gyógyvizét már a 19. század óta magasztalják. Megmutatjuk, hova érdemes ellátogatni Harkányban.

 

Látnivalók Harkányon

 

1. Harkányi Gyógy- és Strandfürdő

Hazánk egyik sokra becsült, kiemelt országos minősítéssel bíró gyógyfürdője Harkány legfőbb kincsei közé tartozik. A 62 °C-os vizet szállító termálkutak a fürdő területén találhatóak, így olyan alkáli-hidrogén-karbonátos, kénes vízben csobbanhatunk, ami nem csak frissít, de igazán friss is. Harkány, fürdőjénél fogva az évek során kiérdemelte a „Reumások Mekkája” címet. A létesítmény vize az elmúlt 180 esztendőben gyógyírként szolgált a reumatikus panaszok, ízületi gyulladások, operációk utáni mozgáskorlátozottság, törések és idült bőrbetegségek esetén, és baleseti utókezelések céljára is.

 

2. Harka Kút

Miután szinte újjászülettünk a gyógyfürdőben, érdemes a strand melletti Zsigmondy ősparkban sétálni egyet. A fáktól árnyas parkban több képzőművészeti alkotás között rábukkanhatunk a Harka Kútra, ami egy helyi legenda lányalakját eleveníti meg. A kút Zsolnay alapanyagból készült 2000-ben, és díszítőelemei a harkányi víz legendájáról mesélnek. A történet szerint egy öreg nénének volt egy Harka nevű, gyönyörűszép lánya, akire szemet vetett az ördög. Az öregasszony alkut kötött a patással, miszerint, ha az ördög kakasszóig felszántja a kőhegyet, a Harsányi-hegy szikláit, akkor övé a lány, de ha egyetlen ásónyommal is elmarad, többé nem zavarja őket lánykéréssel.  A különös kérő már majdnem sikerrel járt, amikor észbe kapott a vénasszony, felébresztette éjfélkor a kakasokat, így az ördög nem végezhetett a kakasszó előtt. Ahol mérgében eltűnt az ördög, onnan azóta is kénes víz bugyog fel a földből.

 

3. Harkányi Katolikus Templom

Az Ady Endre utcában található katolikus templom különlegessége, hogy modern képzőművészeti alkotások díszítik. Az 1990-ben épült templom falán tűzzománc képek mesélik el Jézus kálváriáját, míg az épület kertjében a magyar történelem személyiségeivel és jeles eseményeivel „találkozhatunk”.

 

Felfedezni valók Harkány környékén

A fürdőváros közvetlen vonzáskörzete is számos feltöltődési, kirándulási lehetőséggel, gazdag szabadidős programlehetőségekkel kecsegtet, így érdemes Harkány környékén is kalandozni egyet!

 

1. Siklósi Vár, Siklós

Harkánytól mintegy 5.2 km-re található hazánk egyik legépebben megmaradt várkastélya. Bár a Siklósi Vár a XIII. század második felében épült, a későbbi bővítések, átépítések hatására inkább emlékeztet egy XVIII. századi erődre. Stílusát tekintve a román momentumoktól a barokkig számos építészeti jegyet magán visel. A vár termeiben börtönmúzeumra, kőtárra, képzőművészeti kiállításokra és a pécsi kesztyűgyártás történetét szemléltető vármúzeumra bukkanhatunk. A palota Vinotékájában a Villány-Siklósi borvidék neves borait kóstolhatjuk végig.

 

2. Batthyány-pince, Villánykövesd

Harkánytól 16. 9 km-re Villánykövesd két szintben meghúzódó pincesorát se hagyjuk ki az útitervünkből. Az Árpád-kori település legfőbb látványosságát olasz templomépítő mestereknek köszönhetjük, akik 1754-ben építették a Batthyány-pincét, ami leginkább egy barokk stílusú föld alatti katedrálisra emlékeztet. A csodásan kidolgozott belső térben akár négyezer hektoliter bor tárolására alkalmas fahordók találhatók. Nem csoda, hogy minden évben itt rendezik meg az Európai Bordalfesztivál nyitóünnepségét.

Ha megjött a kedvünk a borozgatáshoz, akkor a legjobb, ha tovább megyünk egészen a Villányi pincesorig. A villányi lankákon a szőlőtermesztés a keltákig nyúlik vissza, nem csoda, hogy a település 1997-ben kiérdemelte a Szőlő és bor városa címet. Harkánytól mintegy 20 km-re Pécset is felfedezhetjük, ami Ókeresztény sírkamráival, múzeumaival, állatkertjével szintén egész napos programot tartogat.

Tegyünk együtt a magyar turizmusért, azáltal, hogy előnyben részesítjük a hazai élményeket, látnivalókat, szállásokat! Az apartman.hu oldalán a legjobb hazai szállások közül válogathatsz.

A tervezett kiruccanáshoz kiadó apartmanok itt találhatók.